D66

Geef parlementariërs zwangerschapsverlof

Arbeid en zorg

Thom de Graaf

13-03-2003 - "Het is heel simpel: vrouwen kunnen zwanger worden, en mannen niet. Dus is het ontbreken van zwangerschapsverlof voor parlementariërs een obstakel voor het aantrekken van meer vrouwen in de politiek. Dat moet snel worden rechtgezet," aldus D66-kamerlid Thom de Graaf.

Nu is het nog zo, dat zwangere parlementariërs niet kunnen worden vervangen in de periode dat zij hun kind krijgen. Dat staat de grondwet niet toe. Zeker bij stemmingen in het Parlement kan dat nadelig uitpakken voor fracties met veel vrouwen.

Het paarse kabinet had al eerder voorgesteld om parlementariërs zwangerschapsverlof toe te staan, maar dat is door verzet van de VVD in de Eerste Kamer niet gelukt. Het demissionaire kabinet Balkenende komt nu met een nieuw voorstel.

Opvallend in het voorstel van het kabinet is, dat europarlementariërs van het verlof zijn uitgesloten. De Graaf: "Leden van het Europees Parlement vallen in principe onder dezelfde regelingen als leden van de Tweede Kamer. Het lijkt D66 dan ook niet juist om hen geen zwangerschapsverlof toe te staan. Wij dringen er dan ook bij de regering op aan de nieuwe regels op dit punt aan te passen".

Zoekwoorden:

Deel: ' D66 Geef parlementariërs zwangerschapsverlof '
Lees ook