NOS


De Storm, De Vloed, De Ramp: Herdenking Watersnoodramp 1953

Live herdenkingsbeelden, reportages, interviews, documentaires en gasten. Dat zijn de ingrediënten van de rechtstreekse televisie- uitzendeing op zaterdag 1 februari 1003. NOS Aktueel staat dan uitgebreid stil bij de herdenking van de waterdsnoodramp die precies vijftig jaar geleden Zuidwest-Nederland onder water zette en vele slachtoffers maakte.

In het middagvullende programma 'De Storm, De Vloed, De Ramp: Herdenking Watersnoodramp 1953' (van 12.10 tot 17.55 uur op Nederland 2) werkt NOS Aktueel samen met een aantal landelijke en regionale omroepen. Centraal in dit zeer afwisselende programma staan de herdenkingen in Oude Tonge en Ouwekerke, waar koningin Beatrix bij aanwezig zal zijn. De presentatie is in handen van Rob Trip en Sacha de Boer. Bijzonder is de reportage waarin kroonprins Willem-Alexander vertelt over het water, nu en in de toekomst.

De zes uur durende herdenkingsuitzending geeft een gevarieerd beeld van allerlei aspecten rondom de watersnoodramp van 1953, die aan 1835 mensen het leven kostte. Centraal in de uitzending staan de herdenkingen in Oude Tonge (Zuid-Holland) en Ouwerkerk (Zeeland). Van 13.00 tot 14.30 uur vindt de nationale herdenking in Oude Tonge plaats. Koningin Beatrix en demissionair-premier Balkenende zijn hierbij aanwezig. De koningin zal ook de begraafplaats ´Slachtoffers Watersnoodramp´ in Oude Tonge bezoeken. Van deze nationale herdenking wordt live verslag gedaan. Van 15.00 uur tot 16.30 uur bezoekt de koningin Ouwerkerk. Voor, tussen en na de herdenkingen biedt de uitzending een grote diversiteit aan onderwerpen die met de watersnoodramp te maken hebben. Hieronder een greep uit de onderwerpen.

Prins Willem-Alexander heeft zijn medewerking verleend aan een bijzondere reportage waarin hij blijk geeft van zijn betrokkenheid bij de watersnoodramp en de strijd tegen het water. Met Pieter Jan Hagens (´Hoge Bomen´, AVRO) bezoekt hij een aantal locaties en spreekt hij over het waterbeheer van toen, nu en in de toekomst.

In de studio in Ouwerkerk praat Rob Trip met gasten over verschillende aspecten van de watersnoodramp. De ramp neemt na 50 jaar nog steeds een belangrijke plek in bij de bevolking. Ook de tweede generatie heeft nog te maken met de gevolgen van de ramp. Met gasten wordt teruggekeken op die rampzalige 1 februari 1953, waarbij ook het falen van de overheid aan bod komt. Het Deltaplan komt aan de orde en de gevolgen van de Deltawerken voor het milieu. Gasten zijn o.a. demissionair-premier Balkenende en Kees Slager, journalist en auteur van het boek ´De ramp, een reconstructie´. Ook Sacha de Boer zal vanuit Oude Tonge met gasten spreken.

Speciaal voor de herdenkingsuitzending heeft NOS Studio Sport een korte documentaire gemaakt over de Watersnoodwedstrijd. In 1953 werd er voor de slachtoffers van de watersnoodramp een benefietwedstrijd georganiseerd. In het buitenland spelende Nederlandse voetbalprofs voetbalden destijds tegen Frankrijk. Tot ieders verbazing wonnen de Nederlanders met 2-1. Het resultaat was een aardige opbrengst voor de slachtoffers van de watersnoodramp. Maar de wedstrijd betekende meer: de doorbraak van het profvoetbal in Nederland én het begin van onze nationale inzamelingsacties bij grote rampen.

Door de uitzending heen is bijzonder historisch materiaal met beelden van de ramp en van overlevenden te zien. Er zijn unieke beelden bij, die na veel speurwerk boven water zijn gekomen.Verder worden er reportages en documentaires uitgezonden, zoals het aangrijpende verhaal van de familie Los uit Oude Tonge (uit de documentairereeks 'Boven Water' van Omroep Zeeland). Ook wordt er aandacht besteed aan de zendamateurs die vanaf de eerste uren na de ramp met een noodnet de communicatie verzorgden. Mede hierdoor zijn veel levens gered. Verder wordt onder andere gekeken naar de tekeningen van de Friese kunstenaar Pieter Kooistra die recent ontdekt zijn. Kooistra was in Zuidwest-Nederland op 1 februari 1953 en maakte krijttekeningen van wat hij zag.

De herdenkingsuitzending wordt uitgezonden onder de vlag van NOS Actueel. Bij deze uitzending wordt samengewerkt met de NPS/VPRO, de AVRO en de TROS en de regionale omroepen Omroep Zeeland, Omroep Brabant, TV Rijnmond en TV Noord-Holland. Ook 's avonds besteedt de publieke omroep ruimschoots aandacht aan de watersnoodrampherdenking. Dat gebeurt op Nederland 1 waar de EO- programma's 'Nederland herdenkt en zingt', 'Geloven en herdenken' en 'Metterdaad' in het teken staan van de watersnoodramp. De reportage met prins Willem-Alexander zal op zondag 2 februari herhaald worden, onder de titel: 'Nooit meer 1953! Prins Willem-Alexander over de dreiging van water' (Nederland 2, 17.23-17.53 uur).

Globaal programma:

12.00 uur: Begin van de herdenkingsuitzending.
13.00 -14.00 uur: Nationale herdenking in Oude Tonge in aanwezigheid van koningin Beatrix en demissionair-premier Balkenende.
14.00-14.30 uur: Koningin Beatrix bezoekt de begraafplaats ´Slachtoffers Watersnoodramp´ in Oude Tonge.
15.00 -16.30 uur: Herdenking in Ouwerkerk in aanwezigheid van de Koningin.
18.00 uur: Einde van de herdenkingsuitzending.

Deel: ' De Storm, De Vloed, De Ramp Herdenking Watersnoodramp 1953 '
Lees ook