Ingezonden persbericht


Amsterdam, 8 maart 2002

Persbericht

Oproep voor massa-demonstratie op 11 mei:

Geef racisme geen stem!

Op 11 mei 2002, de zaterdag voor de landelijke Tweede Kamer verkiezingen, organiseert Nederland Bekent Kleur een demonstratie tegen racisme en fascisme. Op deze manier wil Nederland Bekent Kleur protest laten horen tegen de ruk naar rechts in de Nederlandse samenleving en politiek.


Tijd van aarzelen is voorbij
Nederland Bekent Kleur is ontsteld door de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 6 maart. De angstaanjagend hoge score van Leefbaar Rotterdam met 17 zetels en de resultaten van laatste peilingen voor de Tweede Kamer verkiezingen, getuigen van een electorale aardverschuiving. Dit vraagt om een snelle, kordate reactie.

De doorbraak van Leefbaar Rotterdam en Fortuyn wordt mede veroorzaakt door het beleid van de afgelopen jaren. Doordat de traditionele partijen de huidige sociale problemen niet oplossen, heeft het gevoel van ontevredenheid over het beleid gestaag kunnen groeien. Fortuyn heeft dit weten te kanaliseren en overgoten met een populistisch, racistisch sausje. Zijn haatcampagne tegen migranten en moslims in het bijzonder is niet daadkrachtig bestreden door de zittende partijen. Integendeel, vrijwel alle partijen verrechtsen hun standpunten om mee te liften met het succes van Fortuyn. Maar dit loont niet. Het origineel doet het altijd beter dan de kopie. Met deze algemene ruk naar rechts legitimeren de zittende partijen het populistisch, racistisch gedachtegoed van Fortuyn en de zijnen.

Sterk tegenoffensief geboden
Het is de hoogste tijd voor een breed maatschappelijk tegenoffensief. Daarbij kan niet worden vertrouwd op de traditionele partijen. Grote en kleine maatschappelijke organisaties zullen een halt toe moeten roepen aan de sociale desintegratie. Nederland Bekent Kleur roept alle sociaal- maatschappelijke organisaties op zich aan te sluiten bij dit protest en de oproep te ondertekenen: Geef racisme geen stem!

Cordon sanitaire
Maar ook de politieke partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Onmiddellijk moet op ieder bestuurlijk niveau een cordon sanitaire worden ingesteld tegen Pim Fortuyn. Daarmee geeft men te kennen dat zijn standpunten niet door de beugel kunnen en zeker niet worden gedeeld.

Meer info:
Nederland Bekent Kleur 020-689 75 55.
Jurgen De Wit 06-44572539

Deel: ' Demonstratie Nederland Bekent Kleur tegen racisme en fascisme '
Lees ook