Wereld Natuur Fonds Nederland

Europese première Coral Reef Adventure in Omniversum Den Haag

18 februari 2003

Omniversum Den Haag heeft op 20 februari 2003 de Europese première van Coral Reef Adventure. Deze kleurrijke grootbeeldfilm neemt de kijkers mee op een onderwaterexpeditie langs de koraalriffen van Fiji, Tahiti, Rangiroa en het Grote Barrière Rif in Australië. De film geeft een indrukwekkend beeld van deze unieke onderwaternatuur, die van levensbelang is voor mens en dier omdat koraalriffen voorzien in voedsel, inkomen en veiligheid. Tegelijkertijd laat de film zien dat de koraalriffen wereldwijd zwaar onder druk staan. Omniversum Den Haag werkt ter gelegenheid van deze film samen met het Wereld Natuur Fonds. De natuurbeschermingsorganisatie zal vanaf 20 februari 2003 landelijk aandacht vragen voor de noodzaak van betere bescherming van koraalriffen wereldwijd.

In Coral Reef Adventure neemt het wereldberoemde duikersechtpaar Howard en Michele Hall het publiek mee op een reis naar de Stille Zuidzee. De expeditie heeft als doel het vastleggen van de conditie van de koraalriffen. Daarvoor duiken Howard en Michele Hall met hun IMAX-camera naar gevaarlijke dieptes van ruim 120 meter, wat soms spannende situaties op kan leveren. De regisseur van de grootbeeldfilm is Greg MacGillivray (Everest, The Living Sea, Dolphins).

De film maakt duidelijk dat koraalriffen wereldwijd afsterven en dat tal van planten en dieren, die direct of indirect afhankelijk zijn van koraalriffen, hierdoor gevaar lopen. Oorzaken zijn overbevissing, verkeerde vistechnieken (o.a. met dynamiet en sleepnetten), vervuiling en de stijgende temperatuur op aarde en van het zeewater. Bijna 30an het koraal is al zo zwaar beschadigd dat het als verloren beschouwd kan worden. Als de ontwikkelingen in dit tempo doorgaan, loopt dit percentage de komende tien tot dertig jaar op tot 60à

Ten tijde van de film zal een kleine tentoonstelling te zien zijn in Omniversum over koraalriffen en de bedreigingen waar koraalriffen mee kampen, en hoe het Wereld Natuur Fonds werkt aan de bescherming van koraalriffen wereldwijd.

Howard en Michele Hall publiceren met regelmaat in het grootste duikmagazine van de Benelux en de Nederlandse Antillen Duiken (www.duiken.nl) over hun expedities onder water. De bescherming van de onderwaterwereld en met name van het koraalrif is hierin een veelbesproken onderwerp. Duikers zijn vaak de eersten die veranderingen op het koraalrif zien en die dit op foto en video vastleggen.

Coral Reef Adventure zal vanaf 20 februari 2003 dagelijks te zien zijn in Omniversum Den Haag (www.omniversum.nl).

Meer informatie over de film staat op website www.coralfilm.com.

Deel: ' Europese première Coral Reef Adventure in Omniversum Den Haag '
Lees ook