EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

EVO wil volwaardige verbreding A12 Gelderland

De geplande spitsstrook op de A12 tussen Veenendaal en de Duitse grens zal kort na gereedkomen rond 2007 al weer vol staan met files. Een verbreding met minimaal één rijstrook en behoud van de vluchtstrook is een betere oplossing. Dat stelt EVO in reactie op het standpunt van demissionair minister Netelenbos over de A12. EVO vraagt het nieuwe kabinet pleiten om een volwaardige verbetering van de A12.

Demissionair minister Netelenbos kiest er voor om de files op de A12 te verbeteren door het aanleggen van spits- of plusstroken. Een spitsstrook is het gebruik van de vluchtstrook in de spits als extra rijstrook. Een plusstrook is een derde smalle rijstrook aan de middenbermzijde, die alleen in de spits wordt opengesteld.

Op welke wegvakken spitsstroken of plusstroken worden aangelegd zal pas in 2004 worden bepaald. De overige wegvakken moeten wachten tot na 2010. EVO vindt de gang van zaken rondom de aanpak van de A12 ronduit teleurstellend. Gelet op de te volgen procedures en de bouwtijd zullen de spitsstroken er niet voor 2007 liggen.

Uit de vorig jaar uitgebrachte Trajectnota/Mer van Rijkswaterstaat blijkt dat aanleg van spitsstroken weliswaar bijdragen aan vermindering van de files, maar dat deze na 2010 al weer te weinig capaciteit bieden. Verbreding is noodzakelijk om de problemen ook na 2010 aan te kunnen. Ook de gemeenten in de regio die veel hinder ondervinden van sluipverkeer pleiten voor een echte verbreding van A12.

Deel: ' EVO wil volwaardige verbreding A12 Gelderland '
Lees ook