Carros

CarColumn: "ING Lease Car of the Year-verkiezing"

(21 september 2001)

Dagelijks verzorgt Carlo Brantsen van Carros een autocolumn op Business Nieuws Radio. Na uitzending (07:27, 08:27 en 09:27) publiceren wij de tekst van deze column op onze website.

De uiteindelijke winnaar van de prestigieuze ING Lease Car of the Year-verkiezing is een auto van een merk dat tien jaar terug bij wijze van spreken alleen maar van dit soort onderscheidingen kon dromen. Want weliswaar gaat het al decennia om een merk met een grote Awareness, zoals dat zo mooi heet, de autos van dit huis waren tot voor een paar jaar terug niet bijster geliefd bij de grote leasemaatschappijen. En dan is het maar wát knap als het je lukt om die situatie om te buigen en zelfs favoriet te worden in een verkiezing die in belangrijke mate op zaken als kilometerkostprijzen en restwaarden let: de cijfers dus.

Maar goed, eerst even iets over de verkiezing die gisteren in de Brabanthallen zijn finale bereikte: eerst was er een lijst met zon twintig autos van maximaal 12 maanden oud, verdeeld over vier prijsklassen, lopend van pakweg dik twintig- tot honderdduizend gulden. De jury, bestaande uit de rekenmeesters van ING Car Lease, wagenparkbeheerders en journalisten, bracht dat aantal meteen al fors terug, waarna de overgebleven genomineerden de computers van ING Car Lease ingingen. Bovendien liep er, parallel aan dit stadium, een internetverkiezing waaraan uiteindelijk zon vijfduizend mensen meededen. Deze telde overigens niet al te zwaar mee, want daarbij ging het natuurlijk vooral om, oneerbiedig gezegd, leken. Maar goed, uiteindelijk stonden er dus nog acht letterlijk lijdende voorwerpen op de politietestbaan in Lelystad.

Ik geef u ze: in de compacte klasse de Opel Corsa en de Fiat Doblo, in de categorie daarboven de Alfa 147 en de Peugeot 307, in de middenklasse de Ford Mondeo en de Renault Laguna en in de topklasse tot slot de Volvo S60 en de Jaguar X-Type. Uit de rijtests op de testbaan selecteerde de jury uiteindelijk vier klassenwinnaars, die gingen strijden om de titel Winnaar Overall. Dat werden achtereenvolgens de Opel Corsa, de Alfa 147, de Renault Laguna en de Volvo S60. Waarom nou bijvoorbeeld de Volvo en niet de Jaguar: dat had mede te maken met het feit dat de Jaguar X-Type nog niet leverbaar is als diesel - en dat is in de leasewereld een belangrijk criterium.

Goed, gisteravond dus werd de officiële ING Lease Car of the Year 2001 bekendgemaakt en daarmee kom ik weer terug op dat merk wat vroeger alleen maar van dergelijke onderscheidingen kon dromen: het werd de Alfa 147. Volgens de jury een niet alleen mooie, maar ook uitstekend gebouwde auto, met voortreffelijke rij-eigenschappen, relatief veel hightech en bovendien realistisch geprijsd, zowel nieuw als qua te verwachten restwaarde. En het behoeft geen betoog dat Alfa Romeo c.q. de Fiat Auto-groep zeer in zijn nopjes is met het behalen van de titel, al was het alleen maar omdat de organiserende partij, ING Car Lease dus, met een wagenpark van zon honderdduizend autos, het weten kan!

Deel: ' ING Lease Car of the Year-verkiezing '
Lees ook