Intel lanceert Intel® Centrino(tm) mobiele technologie

Nieuwe technologie laat mensen op een nieuwe manier communiceren en werken

Kontich, 12 maart 2003 - Intel introduceert Intel Centrino Mobiele Technologie, waarbij draadloze communicatie wordt geïntegreerd in een nieuwe generatie mobiele PC's. Intel Centrino mobiele technologie omvat een nieuwe mobiele processor, bijbehorende chipsets en draadloze 802.11 netwerkfunctionaliteit, die geoptimaliseerd zijn om met elkaar samen te werken. Naast de draadloze communicatiemogelijkheden zorgt de nieuwe technologie er ook voor dat de batterijen van mobiele PC's langer mee gaan en dat lichtere en dunnere notebooks gebouwd kunnen worden met hoge prestaties.

Notebooks gebaseerd op Intel Centrino mobiele technologie zijn vanaf $1399 - vergelijkbaar met de huidige notebooks - per direct leverbaar door bekende notebookfabrikanten en herkenbaar aan het opvallende Centrino-logo.

Snelle groei van het aantal 'hotspots' over de hele wereld Het aantal 'hotspots' - locaties waar gebruikers via 802.11-technologie draadloos met het Internet kunnen verbinden - neemt snel toe. Volgens marktonderzoeker IDC zullen er in 2005 ruim 118.000 hotspots over de hele wereld zijn**. Dankzij de draadloze connectiviteit van Intel Centrino mobiele technologie kunnen mensen overal werken waar zich een dergelijke hotspot bevindt. Bekende locaties zijn onder andere vliegvelden (waaronder Schiphol), hotels, restaurants en congrescentra. Zo kan een zakelijke gebruiker terwijl hij op het vliegveld wacht bijvoorbeeld via het draadloze netwerk nog even snel zijn e-mail beantwoorden en het laatste nieuws op Internet lezen. Omdat Intel Centrino mobiele technologie bijzonder zuinig omgaat met stroom, blijft er dan nog voldoende capaciteit over in de batterij om tijdens de vlucht een DVD-film op het notebook af te spelen.

Intel werkt samen met leveranciers van draadloze netwerken, hotels, vliegvelden en restaurantketens over de hele wereld om de uitrol van deze hotspots te versnellen en de bekendheid van het publiek met de nieuwe mogelijkheden te vergroten. Intel heeft een speciaal verificatieprogramma - het Wireless Verification Programma - opgezet om ervoor te zorgen dat hotspots, access points, softwarecombinaties en draadloze netwerkdiensten volledig compatibel zijn met Intel Centrino mobiele technologie. Inmiddels zijn duizenden hotspots op deze wijze getest en Intel verwacht voor het einde van dit jaar ruim 10.000 hotspots te verifiëren.

Intel heeft tevens een wereldwijd Wireless Identifier Programma opgezet, met onder andere speciale borden die aanduiden dat er op een locatie een draadloos netwerk beschikbaar is dat geverifieerd is voor gebruik met Intel Centrino mobiele technologie. Vorig jaar heeft Intel ook een investeringsfonds van $150 miljoen opgezet om bedrijven te helpen bij het ontwikkelen en uitrollen van de benodigde infrastructuur.

Technologie
Intel Centrino mobiele technologie combineert de Intel Pentium® M-processor, de Intel® 855 chipset en de Intel® PRO/Wireless 2100 Network Connection. Deze componenten zijn gevalideerd en getest om samen maximale mobiliteit te garanderen. De processor is gebaseerd op een nieuwe microarchitectuur die geoptimaliseerd is voor mobiliteit. Hij biedt hogere prestaties terwijl het stroomverbruik sterk wordt gereduceerd. Belangrijkste kenmerken van de nieuwe architectuur zijn Micro-Ops Fusion, dat twee micro-operaties combineert tot één, Advanced Instruction Prediction en een Dedicated Stack Manager. Al deze componenten zorgen voor een snellere verwerking van instructies bij een lager stroomverbruik.

De processor wordt vervaardigd aan de hand van Intel's geavanceerde 0,13 micron chipproductieprocédé en telt 77 miljoen transistors. De processor bevat tevens een 400 MHz systeembus die geoptimaliseerd is voor laag stroomverbruik, een 1 MB low-power L2-cache en andere technologie die het totale stroomverbruik van het platform terugbrengt. Daarnaast ondersteunt de processor Enhanced Intel SpeedStep-technologie met de keuze uit verschillende kloksnelheden en voltages, en Streaming SIMD Extensions II.

De Intel 855-chipsetfamilie omvat twee nieuwe chipsets die specifiek zijn ontwikkeld voor de mobiele markt: de 855PM en de 855GM. Deze laatste beschikt over geïntegreerde Intel Extreme Graphics 2-technologie. De nieuwe chipsets ondersteunen Enhanced Intel SpeedStep-technologie, Deeper Sleep Alert State en een interne timer die de klok van de chipset automatisch uitschakelt wanneer deze niet actief is. De 855GM-chipset bevat tevens een low-power managementmode voor de graphics. Beide chipsets hebben een 400 MHz systeembus, ondersteuning voor maximaal 2GB DDR266-geheugen, USB 2.0 en Intel's I/O Hub Architectuur.

De Intel PRO/Wireless 2100 Network Connection is ontworpen voor gemakkelijke en snelle toegang tot 802.11b WiFi access points. De technologie ondersteunt geavanceerde beveiligingsstandaarden, zoals 802.11x-, WEP- en VPN-technologieën. Dankzij een strategische samenwerking met Cisco ondersteunt de Intel Centrino mobiele technologie tevens Cisco LEAP, dat eventueel softwarematig kan worden opgewaardeerd naar Cisco Compatible Extenstions.

Het meten van mobiele prestaties en batterijlevensduur Volgens MobileMark 2002*, de eerste combinatiebenchmark van batterijlevensduur en prestatievermogen, bieden systemen die zijn gebaseerd op Intel Centrino mobiele technologie een batterijlevensduur van minimaal vijf uur. Voor een Mobile Intel® Pentium® III processor-M systeem is dit ongeveer vier uur en voor een Mobile Intel® Pentium® 4 processor-M systeem ongeveer drie uur. Bij het gebruik van meerdere productiviteitstoepassingen tegelijkertijd (multitasking) is de nieuwe technologie 41 procent sneller dan een Mobile Intel Pentium III processor-M 1,2 GHz-systeem en 15 procent sneller dan een Mobile Intel Pentium 4 processor-M 2,4 GHz systeem.

Volgens de WebMark*-benchmark voor het testen van Internet-prestaties, biedt Intel Centrino mobiele technologie een prestatieverbetering van 59 procent ten opzichte van een Mobile Intel Pentium III processor-M 1,2 GHz, en 13 procent ten opzichte van een Mobile Intel Pentium 4 processor-M 2,4 GHz.

Prijzen en beschikbaarheid
De prijzen van Intel Centrino mobiele technologie zijn inclusief de Intel 855PM-chipset, Intel PRO/Wireless 2100 Network Connection en de Intel Pentium M Processor op 1,6, 1,5, 1,4 of 1,3 GHz. De prijzen zijn respectievelijk $720, $506, $377 en $292 per stuk, bij afname van 1000 stuks. Intel Centrino mobiele technologie is tevens beschikbaar met een low-voltage processor op 1,1 GHz en een ultra-low-voltage processor op 900 MHz, tegen prijzen van respectievelijk $345 en $324.

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.


* Meer informatie over de prestaties van Intel's mobiele processors is te vinden op www.intel.com/performance/.
** IDC, 2003

Deel: ' Intel lanceert Intel® Centrino(tm) mobiele technologie '
Lees ook