Ministerie van Verkeer en Waterstaat


https://www.minvenw.nl

Min VenW: Gordels om, daar kun je mee thuis komen

Gordels om, daar kun je mee thuis komen

Demissionair minister De Boer van Verkeer en Waterstaat heeft woensdag 12 maart de nieuwe verkeersveiligheidscampagne over autogordels gestart met de slogan 'Gordels om, daar kun je mee thuis komen'. Daarin ligt de nadruk ligt op het verplichte gebruik van aanwezige gordels achterin. Dit gebruik is al verplicht sinds 1992, maar blijkt bij veel automobilisten en passagiers nog steeds onvoldoende bekend. Uit onderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat blijkt dat op de achterbank maar ongeveer eenderde van de mensen (vaak kinderen) de gordels gebruikt. Voorin gebruiken vier op de vijf mensen de gordel. Eén procent extra gordelgebruik scheelt zo'n 3 doden en 20 zwaargewonden per jaar. Sinds 1990 zijn autofabrikanten verplicht om in nieuwe personenauto's niet alleen voorin maar ook achterin autogordels te installeren.

De autogordelcampagne is de eerste in een vijfjarige reeks verkeersveiligheidcampagnes. De slogan 'Daar kun je mee thuis komen'komt in alle verkeersveiligheidcampagnes terug. Symbool hiervoor is een deurmat met het tekst THUIS erop. Elke nieuwe spot en uiting maakt gebruik van de slogan waarin de mat te zien is. Kenmerkend voor de nieuwe campagnes is de positieve insteek die steeds het voordeel voor de verkeersdeelnemer laat zien: veilig thuis komen. Zo zal in de zomer 'Bob' met een nieuwe slogan verder gaan: 'Bob, daar kun je mee thuis komen'.

De landelijke campagne 'Gordels om, daar kun je mee thuis komen' bestaat uit een televisie-spot, verschillende radiospots, attentieborden langs de snelwegen en reclame-uitingen op de achterzijde van vrachtwagens. Gelijktijdig zijn er ook op provinciaal en gemeentelijk niveau activiteiten om het gordelgebruik te promoten. De politie ondersteunt de campagne en heeft de controle op het dragen van de autogordel al jaren als prioriteit. De campagne loopt tot eind mei.

Verder kondigde minister De Boer aan dat binnenkort kinderen tot drie jaar achterin de auto verplicht in een kinderzitje vervoerd moeten worden. Het gebruik van een kinderzitje is nu alleen nog verplicht voorin. Naar verwachting stemt het Europees Parlement spoedig in met een wijziging van de richtlijn voor het gebruik van autogordels en kinderzitjes, die vervolgens in de loop van het jaar inwerking treedt. De lidstaten hebben dan nog drie jaar om de richtlijn in te voeren. Daarop wil minister De Boer niet wachten. Overigens is een deel van de nieuwe Europese voorschriften in Nederland al van kracht, zoals de gordeldraagplicht in bussen en vrachtauto's.

Voor meer informatie over handhaving, Bureau Verkeershandhaving OM (BVOM), Leendert de Lange 070- 3399 809

Verkeer en Waterstaat, Leonne Gartz 070 - 351 6100

12 mrt 03 14:17

Deel: ' Min VenW Gordels om, daar kun je mee thuis komen '
Lees ook