STICHTING VAR

Nieuwe registratie werktuigen voorkomt diefstal

Apeldoorn, woensdag 12 maart 2003

Vanaf donderdag 13 maart a.s. wordt gestolen werkmaterieel nationaal geregistreerd. De informatie wordt opgeslagen bij de RDW en de stichting VAR. De informatie staat ter beschikking van de politie die de gegevens voor de opsporing kan gebruiken. Ook voor verzekeraars is het mogelijk om werktuigen op diefstal te raadplegen.

Door de registratie is het niet meer mogelijk om gestolen werktuigen te verzekeren of te verhandelen. Daarmee wordt diefstal minder aantrekkelijk. Ook zullen frauduleuze claims sneller door de mand vallen. Momenteel wordt de schade door diefstal en fraude bij werktuigen geschat op 50 miljoen euro per jaar.

De registratie van werktuigen is een steun in de rug voor bouwwereld en agrarische sector. Onder werktuigen vallen grondverzetmachines en bouwmachines, maar ook landbouwwerktuigen. Al tien jaar verzorgt de stichting VAR de registratie van vermissingen van gekentekende voertuigen, zoals auto's, motoren, vrachtauto's, caravans, aanhangwagens en opleggers.

Voor het goed functioneren van het nieuwe register is het van belang dat gedupeerden de diefstal van hun (landbouw-)werktuig zo snel mogelijk melden. Gedupeerden van diefstal van een werktuig kunnen daarvoor rechtstreeks contact opnemen met de helpdesk van de stichting VAR, tel. 071-3641777. Aanmelden kan ook via de website van de stichting VAR, www.stvar.nl.

De registratie is een initiatief van de stichting VAR en de RDW. De stichting VAR behartigt de collectieve belangen van de Nederlandse verzekeraars, de voertuigbranche, de leasemaatschappijen en verhuurbedrijven van voertuigen en andere partijen die door criminaliteit van gekentekende en ongekentekende voertuigen worden benadeeld.

De RDW registreert gegevens van voertuigen, hun eigenaren/houders en de afgegeven documenten zoals kenteken- en rijbewijzen. Het verstrekken van informatie over deze zaken aan derden hoort hierbij. Daarnaast bewaakt RDW de veiligheids- en milieuaspecten van het Nederlandse voertuigpark en schept zij voorwaarden ter voorkoming en bestrijding van fraude en criminaliteit.

Zoekwoorden:

Deel: ' Nieuwe registratie werktuigen voorkomt diefstal '
Lees ook