Gemeente Breda

23-07-2002

Nieuwe straatnamen in Centrum, Zandberg en Prinsenbeek

Het college van Burgemeester en Wethouders stelde drie nieuwe namen vast voor straten in het centrum, Zandberg en Prinsenbeek. In het centrum verandert de straatnaam Torenpassage in t Sas. Het voormalig parkeerterrein van de Primarkt in de wijk Zandberg gaat Zandbergpad heten. In Prinsenbeek krijgt de straat tussen de Groenstraat en de Schoolstraat de naam Pastoor Loosstraat.

De straatnaam t Sas verwijst naar de voormalige Broodfabriek F. t Sas. De stichter van deze fabriek vestigde zich in 1877 als zelfstandig bakker in het pand aan de Lange Brugstraat 10. Wegens ruimtegebrek werden de panden Torenstraat 9 en 10 aangekocht en doorgetrokken naar de Lange Brugstraat. De straatnaam Torenpassage is ingetrokken, tegelijkertijd met het toekennen van de nieuwe naam t Sas.

Zandbergpad is de naam voor de verbindingsstraat tussen de Leistraat en de Zandbergweg/Grazendonkstraat. Dit korte, smalle straatje, waar vier woningen worden gebouwd, had nog geen naam en was voorheen het parkeerterrein van de Primarkt.
De naam Zandbergpad is gekozen in overleg met de projectontwikkelaar en de toekomstige bewoners van de woningen.

Pastoor Loosstraat is de naam voor de straat in het centrum van Prinsenbeek, die de Groenstraat en de Schoolstraat verbindt. Deze straat krijgt pas nu een naam omdat een pand in de straat wordt genummerd. Pastoor Josephus Loos was de opvolger van Deken Maes als pastoor in Beek (nu Prinsenbeek). Hij vervulde het ambt van 12 maart 1886 tot aan zijn dood in 1907. In die periode liet hij de meisjesschool verbouwen en het kerkhof vergroten.

Breda, 23 juli 2002

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer E.W. Mallien, afdeling Burgerzaken, telefoon (076) 529 30 53 of met mevrouw N. Stroo, communicatie Bestuursdienst, telefoon (076) 529 30 12.

Zoekwoorden:

Deel: ' Nieuwe straatnamen in Centrum, Zandberg en Prinsenbeek Breda '
Lees ook