Ministerie van Defensie


---


---

Noodhulpeenheid oefent voor Irak

27-03-2003

De diverse onderdelen van de noodhulpeenheid die mogelijk zal worden ingezet na de oorlog in Irak, oefenen deze week in onder meer Oirschot. In totaal staan 300 militairen van landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee paraat om af te reizen, mocht er een verzoek komen voor een bijdrage van Nederland. Het gaat daarbij om genisten, mariniers voor bewakingstaken, logistiek en medisch personeel et cetera.

De eenheid komt onder bevel te staan van luitenant-kolonel van de landmacht Van den Boogaard. Hij is tevens de commandant van het Disaster Assistance Response Team (DART), een ploeg van tien militairen en een vertegenwoordiger van buitenlandse zaken. Zij zullen als eerste een inventarisatie maken van welk personeel en welk materieel nodig is om zes weken lang hulp te kunnen bieden. Het gaat daarbij om het inspringen tijdens de piekperiode; de tijd waarin snel heel veel hulp nodig is.
Wanneer dat zal zijn en waar de eenheid terechtkomt, weet Van den Boogaard niet. Het is leven met onzekerheid, maar ook daar wen je wel aan. Het DART moet binnen 24 uur vertrekken, waarna een rapport vanuit het gebied bepalend zal zijn voor een regeringsbeslissing. De noodhulpeenheid kan dan 48 later de lucht in.

Volgens de commandant van 13 Geneeskundige compagnie uit Oirschot, hofleverancier voor de geneeskundige component, was het niet moeilijk de club voor Irak gevuld te krijgen. Er zit ook personeel van ons in Bosnië (SFOR-13), dus het wordt wel stilletjes hier. De animo van de mannen en vrouwen om te gaan, is heel groot. Ik heb diverse telefoontjes uit het land, maar ook daarbuiten, gekregen van militairen die staan te trappelen.

De opleiding in Oirschot is een opfriscursus, waarbij vooral aandacht uitgaat naar de extreme omstandigheden in het gebied. Maar ook naar de voor militairen wellicht mogelijk vreemde slachtoffers. Immers, echt gewend om met babys om te gaan, zijn militairen niet. Vandaar dat ik best trots ben op het resultaat, zegt soldaat-2 Tom Dubbeldam van 430 Geneeskundige compagnie, nadat hij een pop vakkundig een luier heeft omgelegd.

Deel: ' Noodhulpeenheid oefent voor Irak '
Lees ook