Ingevolge de wet op bescherming van de persoonlijke levensfeer zijn enkele persoonsnamen in dit bericht verwijderd (Redactie Nieuwsbank)


Korps: Groningen, plaats: Groningen 24-02-2003
Opsporingsbericht moordzaak Uranusstraat Groningen Maandag 24 februari 2003

Informatie gevraagd

De politie in Groningen is bezig met een onderzoek naar de op 28 november 2002 in zijn woning aan de Uranusstraat in Groningen doodgeschoten 52-jarige Gerard Meesters. In het AVRO tv-programma Opsporing Verzocht dat op maandagavond 24 februari 2002 werd uitgezonden, is aandacht gevraagd voor aantal onderzoeksvragen in deze moordzaak. De belangrijkste feiten en vragen worden hieronder weergegeven.

De bewoner van een hoekwoning aan de Uranusstraat in Groningen, Gerard Meesters, kreeg op zondagvond 24 november 2002 rond 20.30 uur bezoek van vijf, hem onbekende, mannen. In gebrekkig Engels werd naar Gerards zus A en diens vriendin B gevraagd. De mannen, vier negroïde mannen en een blanke man van omstreeks 50 jaar, lieten een Spaans telefoonnummer achter. Gerard Meesters voelde zich geïntimideerd door het optreden van de mannen. Hij belde wel met het Spaanse nummer maar toen bleek dat de persoon aan de andere kant zich niet bekend wilde maken, beëindigde Gerard Meesters het gesprek. Hij belde vervolgens met de politie maar kon weinig over de mannen vertellen zodat er maar weinig aanknopingspunten zijn.

Vier dagen later (donderdagavond 28 november) omstreeks 19.15 uur werd Gerard Meesters doodgeschoten aangetroffen in de hal van zijn woning. Uit onderzoek is gebleken dat hij kort tevoren moet zijn vermoord. De politie vermoedt een verband tussen het bezoek van de vijf mannen op 24 november en de gewelddadige dood van het slachtoffer op 28 november. De politie heeft informatie dat de beide vrouwen waarna gevraagd werd, A en B, in Spanje gewild of ongewild betrokken zijn geraakt bij criminele activiteiten op het gebied van de handel in verdovende middelen. Waarschijnlijk waren de vijf mannen daarom op zoek naar hen. Dat wil niet zeggen dat per se een van de vijf mannen de schutter is geweest. Mogelijk dat de gewelddadige dood van Gerard Meesters bedoeld is als pressiemiddel om in contact te komen met de vrouwen, maar de politie weet dat niet exact. De politie is ongerust dat de vrouwen mogelijk ook iets overkomen is en wil daarom graag in contact komen met deze vrouwen, of met mensen die ze kennen.

Foto + signalement van A

Leeftijd 46 jaar, lengte 175 cm, groen/grijze ogen, geëpileerde wenkbrauwen, moedervlekje op haar rechterwang en waarschijnlijk rood/bruin geverfd haar. Ze loopt enigszins jongensachtig, draagt vaak sportieve kleding, gouden sieraden en ze rookt.
Foto + signalement van A

Foto + signalement B

Leeftijd 37 jaar, lengte 172 cm, helderblauwe ogen, lichtbruin/donkerblond haar dat meestal geblondeerd is, sproeten in het gezicht, klein litteken midden op het voorhoofd en op haar rechterschouderblad een tatoeage van een dolfijn. Ze heeft een volslank postuur en heeft door de zwemsport vooral stevige schouders. B rijdt mogelijk in een witte Mercedes, type 200C met een Italiaans exportkenteken.

Foto + signalement B

Bellen met politie Groningen

De vrouwen hebben elkaar in 2000 in Spanje ontmoet en zijn sindsdien vriendinnen. Kent u of herkent u de vrouwen en heeft u ze na september/oktober 2002 nog gezien of gesproken of heeft u informatie over deze vrouwen bel dan met de politie in Groningen. Ook als u op 24 november (rond 20.30 uur) of 28 november (rond 19.00 uur) iets bijzonders heeft gezien in de omgeving van de Uranusstraat in Groningen wordt u verzocht te bellen. Als mensen al met de Groningse politie hebben gesproken en geen nieuwe informatie hebben dan hoeven ze niet te bellen.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)

Deel: ' Opsporingsbericht moordzaak Uranusstraat Groningen '
Lees ook