Korps: Friesland, plaats: Fryslân 30-03-2003
Politieberichten van 29/03 13.00 uur t/m 30/03 13.00 uur

Diefstal en inbraak

Leeuwarden: winkeldiefstal, 4 verdachten aangehouden Zaterdag omstreeks 16.05 uur werd vanuit een winkel aan de Nieuwestad door een groep van 6 jongens 6 gsms gestolen. De diefstal werd op heterdaad ontdekt. Personeel van de winkel achtervolgde de verdachten. Op de Groeneweg werd de groep aangetroffen. Bij het zien van de politie spatte de groep uiteen. Uiteindelijk konden na een aantal achtervolgingen te voet vier verdachten worden aangehouden. Het betroffen drie mannen uit Rotterdam, 16, 17 en 19 jaar oud, en een man uit Den Haag van 18 jaar. Een getuige die bij de achtervolging wilde assisteren werd door een verdachte bedreigd en geslagen. De groep is voor nader onderzoek ingesloten. Drie gsms konden teruggegeven worden aan de benadeelde. Drie telefoons zijn nog weg. Namens de winkel deed een 25-jarige man uit Leeuwarden aangifte.

Heerenveen: fietsendief aangehouden door getuige Zondagmorgen omstreeks 05.15 uur zag een medewerker van het ziekenhuis aan de Thialfweg een man verdacht rondscharrelen in de omgeving van het fietsenhok. De getuige ging op onderzoek uit en trof de knaap al met een onafgesloten fiets in de hand. De getuige hield de verdachte aan en waarschuwde de politie. Die heeft de verdachte een 23-jarige man uit Nieuwebrug, voor nader onderzoek ingesloten. De verdachte bekende de diefstalpoging. Hij is na verhoor en bekentenis weer in vrijheid gesteld. De onbekende eigenaar van de fiets moet nog aangifte doen.

Bolsward: inbraak school
Tussen vrijdagavond en zondagochtend is ingebroken in een school aan De Greiden. Men kwam binnen door een ruit in zijn geheel uit te nemen. De school werd doorzocht. Vooralsnog wordt niets vermist. Namens de school deed een 44-jarige man uit Dronrijp aangifte.

Oosterstreek: inbraak woning
Tussen maandag 17 en zaterdag 29 maart is ingebroken in een woning aan de Dwarsvaartweg. Men kwam binnen door een ruit van de toegangsdeur in te slaan. Uit de woning werden onder andere dure boeken, drank en cash geld gestolen. Door de technische recherche wordt een nader onderzoek ingesteld. Een 47-jarige man uit Soest deed namens de eigenaar aangifte.

Dokkum: inbraak school
Tussen vrijdag- en zaterdagmiddag is ingebroken in een school aan de Fuldastraat. Men kwam binnen door schuifraam open te wrikken. De bestuurskamer werd doorzocht. Vooralsnog wordt niets vermist. Namens de school deed een 47-jarige man uit Damwoude aangifte.

Oudega (Sm): inbraak woning
In de avond of nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woning aan de Buorren. Men kwam binnen door een raam op de eerste verdieping te forceren. Er werden slechts twee spiegels gestolen. De woning was bijna leeg omdat de bewoner, en 65-jarige man, juist verhuisd was. Hij deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een bedrijf aan Bij de Put. Men kwam binnen door met behulp van een ladder naar een raam op de eerste verdieping te klimmen. Een kluis werd opengebroken. Hier werd een geldbedrag uit gestolen. Namen het bedrijf deed een 60-jarige man uit Zuidhorn aangifte.

Lemmer: inbraak woning
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woning aan de Wagenman. Men kwam binnen door het slot van de achterdeur te forceren. Er is onder andere een portemonnee met pasjes en contant geld gestolen. De bewoner, een 52-jarige man, deed aangifte.

Sneek: inbraak woning
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woning aan de 2e Oppenhuizerweg. Men kwam binnen door een ruit van de badkamer stuk te slaan. Vanuit de woning werden DVDs en videobanden gestolen. De dader heeft zich bij de inbraak vermoedelijk verwond. Er werd bloed in de badkamer en de woning aangetroffen. Een 42-jarige man uit Itens deed aangifte.

Verkeer

Sint Annaparochie: aanrijding met letsel
Zaterdagochtend omstreeks 11.30 vond op de kruising Van Harenstraat en Beuckelaerstraat een aanrijding plaats tussen een fiets en een personenauto. De fietser, een 69-jarige vrouw uit Sint Anna, reed over de Beuckelaerstraat richting Van Harenstraat. De Van Harenstraat is een voorrangsweg. Daar zag zij de personenauto, bestuurd door een 35-jarige vrouw uit Sint Jacobiparochie over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De fietser raakte daarbij gewond. Ze is met rugklachten overgebracht naar het MCL-Zuid.

Joure: aanrijding met letsel
Zaterdagochtend omstreeks 10.00 uur vond op de rijksweg A6, vlak voor het verkeersplein, een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Beide auto reden in dezelfde richting, namelijk Heerenveen. De voorste auto, bestuurd door een 64-jarige vrouw uit Santpoort Zuid, ging van de rechter- naar de linkerrijstrook. Op dat moment reed kort achter haar aan de linkerkant een andere personenauto, bestuurd door een 34-jarige vrouw uit Lemmer. Deze schrok, remde en verloor de macht over het stuur. De auto ging over de kop en kwam ondersteboven in de sloot tot stilstand. De vrouw uit Lemmer zat samen met een kind (kinderzitje) in de auto, die gedeeltelijk onder water lag. Ze kon zichzelf niet bevrijden. Door getuigen zijn de vrouw en haar kind uit de auto bevrijd. De vrouw raakte zwaar gewond. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Drachten: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 14.30 uur vond op Het Zuid een aanrijding plaats tussen een bromfiets (scooter) en een personenauto. Beide voertuigen reden in dezelfde richting. De bestuurster van de auto, een 76-jarige man uit Oldeberkoop sloeg linksaf, een parkeerplaats in. Hij had daarbij de scooter, bestuurd door een 18-jarig meisje uit Drachten, over het hoofd gezien. Een aanrijding was het gevolg. De bestuurster van de scooter kwam via de motorkap op de weg terecht. Zij is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Baaium: auto in de sloot, letsel
Zondagochtend omstreeks 03.15 uur is een 32-jarige man uit Welsrijp met zijn auto in de sloot naast de Hasthemerwei terecht gekomen. Om onbekende reden is de bestuurder uit de bocht gevlogen, is over de kop gegaan en in de sloot tot stilstand gekomen. De bestuurder is met letsel aan hoofd en lichaam overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden (MCL-Zuid). Van hem is een bloedproef afgenomen.

Sneek: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 18.35 uur vond op de kruising van de Johan Willem Frisostraat en de Willem de Zwijgerstraat een aanrijding plaats tussen een bromfietser en een automobilist. De automobilist, een 42-jarige man uit Sneek, reed vanaf de Willem de Zwijger de kruising op. Op dat moment kwam van links over de Frisostraat de bromfiets, bestuurd door een 25-jarige man uit Sneek. Een aanrijding was het gevolg. De bromfietser werd via de motorkap gelanceerd en kwam op de weg terecht. Hij is met ernstig hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Volgens getuigen droeg de bromfietser geen helm. Door de ongevallendienst van de politie Fryslân wordt een technisch onderzoek naar de aanrijding en de voertuigen ingesteld.

Joure: dodelijk ongeval motorfiets
Zaterdag omstreeks 19.20 uur is op de afslag West noordzijde van de rijksweg A7 een 29-jarige motorrijder uit Joure bij een eenzijdig ongeval om het leven gekomen. Op de afslag was de man de controle over zijn voertuig verloren en was ten val gekomen. Al glijdende was hij tegen de vangrail tot stilstand gekomen.

Fryslân: vier rijbewijzen ingevorderd na te snel rijden Zaterdag zijn vier bestuurders hun rijbewijs kwijt geraakt nadat ze extreem hard gereden hadden. Daarnaast is tegen hen proces-verbaal opgemaakt.
Om 16.50 uur werden twee motorrijders uit Leeuwarden, respectievelijk 30 en 44 jaar, gecontroleerd met een snelheid van 155 km/h op de Groningerstraatweg bij Leeuwarden.
Om 20.25 uur werd op de Oude Commissiewei in Noardburgum een automobilist, een 33-jarige man uit Burgum, bekeurd die met 135 km/h reed. Kort daarvoor reed hij met 130 km/h over de Rijksstraatweg in Hurdegaryp. Op beide wegen is slecht 80 toegestaan. De vierde was een 32-jarige man uit Hoorn. Hij reed met zijn personenauto 139 km/h over de N31 bij Zurich. Daar is slechts 80 km/h toegestaan.

Fryslân: rijden onder invloed
Achtereenvolgens plaats en tijdstip, verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden
zondag 01.12 uur, Kringgreppelstraat Oosterwolde, 27-jarige man uit Oosterwolde, 430 ug/l
zondag 01.13 uur, Munewei Oosternijkerk, 32-jarige bromfietser uit Dongeradeel, 540 ug/l, 5 uur
zondag 03.40 uur, Wiepke Hofmanstraat Lemmer, 38-jarige man uit Lemmer, 405 ug/l, 3 uur
zondag 04.20 uur, Kerkstraat Sint Nicolaasga, 52-jarige man uit Heeg, uitslag niet bekend, rijverbod 5 uur
zondag 05.12 uur, Schoolstraat Burgum, 24-jarige man uit Burgum, 525 ug/l, 5 uur
zondag 05.22 uur, Verkorteweg Leeuwarden, 19-jarige man uit Leeuwarden, 575 ug/l, verdachte had geen rijbewijs zondag 05.39 uur, Eikesingel Drachten, 29-jarige man uit Broek op Langedijk, 715 ug/l, 8 uur, rijbewijs ingevorderd. Naast de rijverboden en invorderingen wordt tegen alle bestuurders ook proces-verbaal terzake het rijden onder invloed opgemaakt.

Overig

Leeuwarden: mishandeling NS-conducteur
Zondagochtend omstreeks 10.00 uur is een 56-jarige conducteur in de trein op het NS-station aan het Stationsplein mishandeld. De verdachte, een 28-jarige man uit Leeuwarden, had bij controle geen kaartje en wenste ook geen te kopen. Hij sloeg het slachtoffer. De verdachte kon ter plaatse aangehouden worden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: openbare schennis
Zondagochtend omstreeks 03.00 uur werd een 33-jarige vrouw in haar woning aan de Trekker opgeschrikt door een man door voor haar raam stond. De man had zijn broek laten zakken en had zijn geslachtsdeel in zijn hand. De vrouw belde hierop direct de politie. Toen die even latere arriveerde trok de man zijn broek omhoog en vluchtte weg. Na een uitgebreide zoekactie in de omgeving kon de verdachte uiteindelijk op de Trekker worden aangehouden. Het betrof een 33-jarige man uit Grou. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: autobrand
Zondag omstreeks 04.25 uur werd de brandweer gewaarschuwd in verband met een autobrand in de Kruisstraat. Ter plaats bleek een personenauto, eigendom van en 34-jarige bewoner van de Kruisstraat, in brand te staan. De auto stond dicht tegen de gevel van een groentewinkel geparkeerd. Door de hitte knapte het glas van de etalageruit, waardoor de winkel vol rook kwam te staan. Ook de gevel raakte beschadigd. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Drachten: vernieler op heterdaad gepakt
Zondag omstreeks 04.00 uur hoorden surveillerende politiemensen glasgerinkel nabij een horecabedrijf aan de Noordkade. Ter plaatse bleek een ruit vernield te zijn. Een jongeman rende bij de komst van de politie hard weg. Na een korte achtervolging te voet kon de knaap op de Noordkade aangehouden worden. Het betrof een 20-jarige jongeman uit Drachten. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Bureau Communicatie 058 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 30-03-2003 '
Lees ook