Politie Amsterdam-Amstelland

Messentrekker gearresteerd
28-2-2003. Gisteravond arresteerde de politie in de Tolstraat een 63-jarige Amsterdammer die kort daarvoor een 35-jarige man met een mes had verwond. De verdachte raakte over zijn toeren toen er voor de zoveelste keer bij hem werd aangebeld. De beller was op zoek naar iemand die daar niet woonde. De bewoner wist de man daar echter niet van te overtuigen en er ontstond een handgemeen. De zaak escaleerde en de verdachte trok een mes. Het slachtoffer liep een kleine steekwond op in het bovenlichaam. Na behandeling door ambulancepersoneel kon hij weer naar huis.

---

Straatrovers aangehouden

28-2-2003. Gisteren en vannacht werd er in de binnenstad en in Diemen een aantal straatrovers in de kraag gegrepen. In alle gevallen wisten de slachtoffers surveillerende agenten te waarschuwen die na een korte achtervolging de rovers konden aanhouden.

Oudezijds Voorburgwal
Gistermiddag rond vijf uur zag een surveillerende agent dat twee toeristen op de Oudezijds Voorburgwal werden lastiggevallen. Toen de diender in beeld kwam maakte de belager zich uit de voeten. De slachtoffers verklaarden tegenover de agent dat de man hen net onder bedreiging geld afhandig had gemaakt. Onmiddellijk waarschuwde de politieman zijn collegas en werd de achtervolging ingezet. De man werd snel getraceerd en aangehouden. Hij bleek de bezoekers ervan de schuld te hebben gegeven dat zijn verdovende middelen op de grond terecht waren gekomen en eiste schadevergoeding. De slachtoffers waren erg bang voor de dreigende rover en stonden geld af. Aan het bureau bekende de 26-jarige verdachte deze truc vaker te gebruiken.

Natte voeten verraden struikrover
In Diemen werd gisteren na een korte achtervolging een man aangehouden die rond half tien bij een metrostation in Diemen iemand van geld en goederen had beroofd. De geroofde goederen werden op een industrieterrein in de buurt gevonden. Getuigen hadden een man, die aan het signalement van de verdachte voldeed, over een hek zien klimmen. Daarachter lag een sloot. Toen agenten in de omgeving een man aantroffen die aan het signalement voldeed en ook nog eens een natte broek had, was de zaak opgelost. De 32-jarige verdachte werd ingerekend en ingesloten.

Oude Doelenstraat
Agenten in de binnenstad zagen rond drie uur vannacht twee mannen rennen, nagezeten door een derde. Zij zetten de achtervolging in en wisten twee 18-jarige mannen aan te houden. Die bleken hun achtervolger kort daarvoor van geld, goederen en GSM te hebben beroofd. De mannen zijn ingesloten.

---

Amokmaker overmeesterd

28-2-2003. Gistermiddag wisten omstanders een man te overmeesteren die kort daarvoor in het Vondelpark een vrouw met baby had aangevallen. Daarbij raakte het vier maanden oude slachtoffertje behoorlijk in de verdrukking en viel zelfs op de grond. De 28-jarige amokmaker werd met veel moeite in bedwang gehouden totdat de politie kwam. De baby werd in een ziekenhuis onderzocht en mocht daarna naar huis.

Rond drie uur ging de man op een terras in het Vondelpark zitten, naast een moeder met kind. De baby lag in de kinderwagen. De vrouw maakte de man erop attent dat de stoel waarop hij zat bezet was. Omdat de man een verwarde indruk maakte en helemaal nat was vertrouwde de vrouw de zaak niet. Plotseling greep de man het kind en trok dit naar zich toe. De moeder begon te schreeuwen en riep om hulp. Al duwend en trekkend belandde de man met het kind op de grond. Omstanders waren getuige van dit voorval en grepen in. De amokmaker werd overmeesterd en met veel moeite in bedwang gehouden tot de politie kwam.

Nadat de man was ingesloten meldde zich een vrouw bij de politie. Zij gaf aan de vriendin te zijn van de aangehouden verdachte. Zij vertelde dat de man haar eerder die middag in het Vondelpark had gepoogd te verdrinken. Hij had haar enige tijd met het hoofd onder water gehouden. Wat hem tot zijn daden dreef begreep zij niet. De verdachte is inmiddels in verzekering gesteld en door een arts onderzocht. Vermoedelijk heeft het gebruik van verdovende middelen ervoor gezorgd dat hij de controle over zichzelf verloor.

Winteroffensief woninginbraken
10-1-2003. De Politie Amsterdam-Amstelland is een winteroffensief tegen woninginbraken begonnen. Van december tot en met maart worden in de hele regio acties gehouden om het aantal inbraken terug te dringen. Het is bekend dat er in deze donkere maanden doorgaans meer wordt ingebroken dan in andere perioden. De politie wil op deze manier de trend breken.
Lees meer.
Preventief fouilleren

Wapens gevonden na preventief fouilleren
Klik op de foto voor een vergroting

27-1-2003. Zaterdagavond zijn bij preventief fouilleren rond het Stationsplein en in de binnenstad 37 wapens aangetroffen. Zes personen werden aangehouden, 35 daarvan kregen een proces-verbaal. In totaal werden er 1000 personen, 200 voertuigen, 50 taxis en 5 horecagelegenheden gecontroleerd. Dit leverde 23 messen, 2 breekijzers, 5 busjes traangas, 4 honkbalknuppels, 1 bijl, 1 priem en 1 boksbeugel op.
Lees hier meer over het hoe, wat, waar en waarom van preventief fouilleren.

Deel: ' Politiebericht A'dam Amstelland 28-02-2003 '
Lees ook