Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 26-02-2003 Persberichten districten Utrecht stad, 09.40 uur

Jeugdteam heldert 129 straatroven op

UTRECHT In 2002 vonden er in de stad Utrecht 773 straatroven plaats. Hiervan heeft het Jeugdteam i.o. 129 straatroven opgehelderd. Het Jeugdteam i.o. van de Politie Regio Utrecht is een flexibel in te zetten team gericht op de aanpak van jeugdcriminaliteit. De inzet van het Jeugdteam i.o. vond plaats in de Utrechtse wijken Lombok, Hoograven en Kanaleneiland.

Door de inzet van het team in de wijk Lombok werden verschillende jongeren die voor overlast zorgden, aangehouden en in korte tijd meerdere malen voor de rechter gebracht. De overlast nam hierdoor nadrukkelijk in deze wijk af. Ook werden enkele hot spots van autokraken teruggebracht naar nul aangiften per week.

In de wijk Hoograven werden naar aanleiding van klachten uit de buurt extra politiemensen ingezet. De klachten betroffen met name uit drugs gerelateerde overlast gecombineerd met de sociale omgeving van de wijk (sloop, leegstaande winkels en vuil). Door verschillende acties van het Jeugdteam i.o. en door uniformsurveillance konden in deze wijk onder andere vier drugsdealers worden aangehouden. Op het t Goylaan en in de omgeving is een daling te zien van de criminaliteitscijfers van 60%.

Naar aanleiding van 28 straatroven bij het Mesos ziekenhuis in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is ook hier extra inzet van de politie geweest. Door postacties, waarbij de politie verschillende verdachten signaleerde, hierna een onderzoek startte en vervolgens kon overgaan tot aanhoudingen, zijn er nu geen straatroven meer rond het Mesos ziekenhuis.

Poging overval

UTRECHT Dinsdagmiddag omstreeks 12.45 uur kreeg de politie de melding dat een winkel aan de Zambesidreef overvallen werd. Meteen gingen enkele politieautos op basis van een summier signalement op zoek naar de verdachten. Zij werden helaas niet meer aangetroffen.

Rond genoemde tijd betrad een geldloper de winkel. Twee onbekend gebleven mannen probeerden zich de toegang te verschaffen tot de ruimte waar het geld overgeladen werd. Een medewerker zag de mannen en liep op hen af. Op dat moment zag hij dat een van de verdachten een vuurwapen in zijn hand hield. Hierop koos de medewerker voor zijn eigen veiligheid en liep weg. De verdachten besloten toen onverrichter zaken weg te gaan. Dit alles duurde ongeveer een halve minuut. De politie heeft de omgeving afgezet om sporen veilig te kunnen stellen. Daarnaast zijn diverse getuigen gehoord. De politie heeft de poging overval in onderzoek.

Signalement van de verdachten: twee mannen, leeftijd tussen de 25 en 30 jaar, 1.70 tot 1.80 m lang, droegen beide donkere kleding. Een man had een petje op en droeg een handschoen en donkere jas met een lichtkleurige baan over de mouwen heen. De andere man had een sjaal voor zijn mond en neus, hij droeg een blauwe spijkerbroek, witkleurige sportschoenen en een donkere jas.

De politie vraagt eventuele getuigen die zij nog niet gesproken heeft, maar wel informatie hebben over deze poging overval, contact op te nemen met de recherche van district Utrecht noord, via 0900-8844.

Oproep getuigen berovingen

UTRECHT Rond 21.00 uur kreeg de politie de melding dat een 47-jarige vrouw uit Utrecht op de Blauwkapelseweg beroofd was van haar tas.

De vrouw fietste over de Blauwkapelseweg toen naast haar twee jongens op een scooter kwamen rijden. In het voorbijgaan trokken zij haar schoudertas mee, waardoor de vrouw ten val kwam. Zij liep letstel op aan haar hoofd, arm en schouders. Haar hulpgeroep werd gehoord door bewoners die de vrouw opvingen en de politie waarschuwden.

De politie vraagt getuigen te bellen met het Jeugdteam via 0900-8844.

UTRECHT Een 22-jarige vrouw uit Utrecht werd rond 17.15 uur op de Oudwijkerdwarsstraat beroofd van haar tas. Zij liep over straat en zag twee jongens op mountainbikes haar tegemoet komen. In het voorbijgaan greep een van hen haar tas en rukte die mee. De vrouw hield haar tas stevig vast, maar na een tweede ruk brak het hengsel en moest ze de tas loslaten.

Signalement: jongens tussen de 14 en 17 jaar, een van hen had een lichtkleurig trui aan met een lichte spijkerbroek en sportschoenen. Hij reed op een lichte mountainbike. De politie vraagt getuigen contact op te nemen met het Jeugdteam via 0900-8844.

Bromfietser klem gereden

UTRECHT Omstreeks 12.00 uur dinsdagmiddag zagen surveillerende agenten een bromfietser zonder verzekeringsplaatje over de Lodewijk Napoleonplantsoen rijden. Bij het zien van de agenten ging de bromfietser en snel vandoor.

De agenten riepen de hulp in van motorrijders om de jongen aan te houden. Na een korte achtervolging in de omgeving van het Lodewijk Napoleonplantsoen wisten agenten de jongen de weg te versperren. De jongen hield zijn bromfiets niet onder controle want zijn achterkant begon uit te breken waardoor hij tegen de voorkant van de surveillanceauto opreed. De jongen, 16-jaar uit Utrecht, wilde meteen wegrennen maar werd door een agent in zijn kraag gevat. Zijn bromfiets is in beslag genomen. Tegen de jongen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Man beledigt en bespuugt parkeerpolitie
UTRECHT Dinsdagmiddag rond 13.00 uur vond een 30-jarige man uit Utrecht het nodig om een medewerker van de parkeerpolitie te beledigen en bespugen.

De parkeercontroleur schreef een bekeuring uit bij een auto die aan de Predikherenkerkhof geparkeerd stond maar niet betaald had. Toen de controleur hiermee bezig was, kwam de Utrechter op haar af. Er ontstond een discussie over de bekeuringssituatie waarbij de controleur aangaf dat de bekeuring verder verwerkt werd. De man werd boos en beledigde de controleur meerdere malen. Hij spuugde vervolgens op de jas van de controleur. Na verschillende waarschuwingen, wilde de controleur samen met een collega de man aanhouden, maar die sprong in zijn auto en reed snel weg. De man kwam zich later op het politiebureau melden. Voor zijn gedrag kreeg hij een boete van 220 euro.

Deel: ' Politieberichten stad Utrecht 26-02-2003 '
Lees ook