Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling

Postbus 18184
1001 ZB Amsterdam
T: + 31 (0) 20 550 3555
F: + 31 (0) 20 620 8716
e-mail: info@ncdo.nl

Bezoekadres:
Nieuwe Keizersgracht 45
1018 VC Amsterdam
Metrostation Waterlooplein,
uitgang Hortusplantsoen

Publieksdag in het Tropenmuseum

17.01.2003 16:55

Zaterdag 1 februari 2003, vanaf 12.00 uur, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam

Programmaoverzicht
Doorlopend:
De wereldburgercursus
De wensenwand van Move Your World
De presentatie van OneWorld.nl en NCDO in het Kenniscentrum Rondleidingen door het gebouw en de nieuwe tentoonstellingen Hapjes en drankjes in museumrestaurant Ekeko.

Actualiteitencolleges (Filmzaal, eerste verdieping) Voor iedereen die zich wil laten `bijspijkeren' over de actuele situatie en de nabije toekomst van de regio.

12.00 uur Kunstroof
journalist Jos van Beurden schreef een boek over de handel in gestolen kunst- en cultuurschatten uit Afrika, Azië en Latijns Amerika. Hij signaleert regelmatig op kunstbeurzen voorwerpen van dubieuze herkomst. Pienke Kal, conservator van het Tropenmuseum is betrokken bij het project Object ID van het KIT om kunstroof uit musea in ontwikkelingslanden te voorkomen.
Gesprek o.l.v. Lejo Schenk (directeur Tropenmuseum)

13.00 uur Papoea (Nieuw-Guinea)
Koen de Jager (Stichting pro Papoea) en vertegenwoordigers van de Papoeagemeenschap in Nederland lichten de huidige situatie in Papoea toe.

14.00 uur Molukken
Vera Tentua en Farida Pattisahuwisa van de Molukse vrouwen voor Vrede, Wim Manuhutu (directeur Moluks Historisch Museum) en journalist Pieter van den Broeke (Haagse Courant) spreken over de actuele situatie op de Molukken en geven hun visie op de nabije toekomst. Gesprek o.l.v. Tineke van den Klinkenberg (directeur Forum)

15.30 uur Indonesië
Joss Wibisono (redacteur Indonesië, Wereldomroep), Fridus Steijlen (onderzoeker van het KITLV) en vertegenwoordigers van het Indonesia House belichten de politieke en sociale verhoudingen in Indonesië. Gespreksleiding: Ardi Bouwer (Wereldomroep)

Workshops
13.00, 14.30 en 16.00 uur Tekenen voor kinderen 14.00 en 15.30 uur Papoeadansen voor kinderen

Jongerenpodium van Move Your World
12.00, 13.00 en 16.30 uur Balinese dans, Maleise rap en Aziatische vechtsport.

Films
14.00 uur "Van de koloniën niets dan goeds" home movies 20.30 uur "Een waarheid met vele gezichten van Walther Grotenhuis"

Performance en Slotdebat Koloniaal Heden (Tropentheater) 17.00 uur Theatrale reading van de dialoog die schrijfster Ayu Utami schreef als persoonlijke reactie op de tentoonstelling, gevolgd door een debat met `oude'en nieuwe politici (met o.a. Bert Koenders, Tweede Kamer PvdA en Jan Hoekema, D'66) over de relatie van Nederland met haar voormalige koloniën in Zuidoost-Azië. Draagt Nederland nog steeds een extra verantwoordelijkheid voor deze regio? Wat zijn de voorwaarden voor een slagvaardig beleid? En kunnen we dan wel toe met een Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking of kunnen we daar (nu naar alle waarschijnlijkheid de kabinetsformatie aan de gang is) weer een minister voor krijgen?
Gespreksleiding: Chris Kijne (VPRO Radio)

Deel: ' Publieksdag in het Tropenmuseum Amsterdam '
Lees ook