KRO De Wandeling

Solomon Tesfaye: Ethiopische prins carnaval in Oldenzaal

Indrukwekkend verhaal van vluchteling in KRO De Wandeling

HILVERSUM, 20030225 -- De geboren Ethiopiër Solomon Tesfaye is de eerste gekleurde prins carnaval in Oost-Nederland. Voor hem is het een vanzelfsprekendheid, door de buitenwereld wordt het gezien als een 'kroon op de integratie'. "Mijn kinderen zagen mij pas als kleurling toen er rond de verkiezing tot hoogheid op die manier tegen mij en het carnaval werd aangekeken."

Tijdens de zevende etappe van KRO De Wandeling op onderweg naar Nijmegen gaat Lucette Verboven in gesprek met Solomon Tesfaye over zijn vlucht uit Ethiopië en zijn wil om, ook in Nederland, klaar te staan voor anderen. "Ons huis in Ethiopië is door de militairen met de grond gelijk gemaakt, mijn vader was vermoord, ik had niemand meer en moest vrezen voor mijn eigen leven. Dus kon ik nog maar één ding: vluchten." Tesfaye komt na een 'wandeling' van 100 kilometer uitgemergeld aan bij de grens. "Ik heb vooral in het donker gelopen en uiteindelijk zag ik in de verte een lichtpuntje, de grenspost met Kenia." Nu in Nederland staat hij klaar voor anderen. Een vanzelfsprekendheid in de Ethiopische cultuur. "Je bent niet voor niets op deze wereld. Misschien ben ik wel niet voor niets in Nederland. Ik moet mijn best doen, waar ik ook ben." Solomon Tesfaye raakt vanuit die houding ook betrokken bij het carnaval in zijn woonplaats Oldenzaal. "Carnaval is een sociaal feest, iedereen kan meedoen. En vanuit mijn actieve betrokkenheid vond ik dat ik niet kon weigeren toen mij gevraagd werd of ik hoogheid wilde worden..."

KRO De Wandeling volgt tot eind mei het Noaberpad langs de Duitse grens naar Nijmegen. Onderweg ontmoet presentatrice Lucette Verboven mensen die hun hart volgen. Het seizoen wordt afgesloten met de grote KRO Wandeldag.

KRO De Wandeling, vrijdag 28 februari 16.30 uur (HH. op zondag 2 maart 09.30 uur)
Nederland 1

KRO De Wandeling.
Mensen die hun hart volgen.

Deel: ' Solomon Tesfaye Ethiopische prins carnaval in Oldenzaal '
Lees ook