Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 13 mei 2002

Speciale neushoornweekenden
Ontmoet de verzorgers, kijk in de stal, stand van Neushoorn Stichting

In het weekend 1 en 2 juni en het weekend van 8 en 9 juni staan de neushoorns in Safari Beekse Bergen centraal. Dagelijks zijn er verschillende extra activiteiten rondom deze, met uitsterven bedreigde, diersoort. Naast de neushoornstal nabij het Afrika-dorp worden drie maal per dag (12.00, 13.30 en 15.00 uur) presentaties verzorgd door verzorgers en Safarigidsen. Allerlei interessante wetenswaardigheden komen aan bod: hoe neushoorns in het wild leven, hun verzorging in Safari Beekse Bergen, het internationale fokprogramma en beschermingsprojecten in de vrije natuur. Aansluitend worden in kleine groepjes de stallen bezocht voor een kijkje achter de schermen. Ook voor kinderen zijn er extra activiteiten zoals een neushoornspeurtocht met allerlei leerzame opdrachten. De Neushoorn Stichting Nederland is beide weekenden te gast. Zij zetten zich in voor het behoud van neushoorns in verschillende gebieden in Afrika. D.m.v. financiering van verschillende projecten en begeleiding van eco-volunteers dragen zij een belangrijk steentje bij in het voortbestaan van neushoorns. Ze verzorgen lezingen en hebben een stand in de neushoornstal.

In Safari Beekse Bergen leeft een grote groep breedlipneushoorns. Zij leven op een grote vlakte samen met springbokken, elandantilopen en blesbokken. Op het vaste land van Europa is het park recordhouder in het aantal geboortes in dierentuinen. In de afgelopen jaren zijn er maar liefst achttien neushoorns geboren. De directie van het park is tevens cordinator van het Europese fokprogramma van alle dierentuinen voor deze diersoort. De breedlipneushoorn wordt ook wel 'witte neushoorn' genoemd. De vergelijking met de kleur wit is niet terecht. De dieren zijn namelijk helemaal niet wit. De naam stamt uit de Zuid-Afrikaanse cultuur waar men van het Engelse woord wide (dat wijd betekent) een verbastering naar white (=wit) heeft gemaakt. De diersoort wordt met uitsterven bedreigd door met name jacht en de verkleining van hun leefgebied. Op de neushoorns wordt met name gejaagd vanwege hun hoorn. In Aziatische landen wordt gemalen hoorn gebruikt voor potentieverhogende middelen. Overigens bestaat de hoorn uit veel harde haren die aan elkaar zitten. Het is dus voornamelijk een massa keratine, hetzelfde materiaal als in onze haren of nagels.

Safari Beekse Bergen is gedurende de maand juni dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Met een all-in ticket voor de Safaribus, Safariboot, de Wandelsafari en de Safari met de eigen auto, kunnen de bezoekers een reis maken door het grootste dierenpark van Nederland. Bovendien vindt drie keer per dag de Roofvogeldemonstratie plaats. Hierbij vliegen diverse roofvogels vrij boven het publiek. Volwassenen betalen voor de all-in ticket 12,50 p.p., kinderen 3 t/m 11 jaar betalen 11,- p.p. Voor meer informatie, de Beekse Bergen-infolijn: 0900-2335732 (0,40 euro per minuut), of internet:www.beeksebergen.nl.
Noot aan de redactie: Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer Goof Lukken, Marketing & Communicatiemanager Beekse Bergen. Tel: 013-5491116 Bijlage (wanneer aanwezig) foto: breedlipneushoorns in Safari Beekse Bergen

Met vriendelijke groet,

Goof Lukken
Marketing & Communicatiemanager Beekse Bergen
Otterpark Leeuwarden

Beekse Bergen Exploitatie B.V.
postbus 42
5080 NJ Hilvarenbeek
tel. algemeen:(0031) (0)13-5491000
tel: (0031) (0)13-5491116
fax: (0031) (0)13-5366716
www.beeksebergen.nl/www.aqualutra.nl

Beekse Bergen en Otterpark Leeuwarden maken deel uit van de Libma-groep

Deel: ' Speciale neushoornweekenden in Safaripark Beekse Bergen '
Lees ook