Gemeente 's-Hertogenbosch

19-06-2002
Staatssecretaris Remkes opent deelproject van vestingwerken

Nieuwe Kruisbroedershekel: doorvaart tussen binnenstad en buitengebied

Op vrijdag 28 juni aanstaande opent demissionair staatssecretaris Remkes de gerestaureerde Kruisbroedershekel aan de zuidkant van de stad. De Kruisbroedershekel is een van de prestigieuze projecten van het ontwikkelingsplan "Versterkt Den Bosch". Op zaterdag 29 juni aanstaande kunnen Bosschenaren zelf, tussen 13.00 en 16.00 uur, vanuit boten een kijkje nemen in en om de Kruisbroedershekel. Aan Bastion Oranje is een kleine steiger en een trap geplaatst. Hier meren de bootjes aan om de geïnteresseerden door de nieuwe doorgang te varen. Ook de omwonenden van en medewerkers aan de Kruisbroedershekel zijn uitgenodigd en daarom wordt een grote drukte verwacht. Er is een beperkt aantal zitplaatsen in de boten. Vol is vol!

De Kruisbroedershekel beschermde de stad vroeger tegen het wassende water en de vijand. Naast de oude smalle hekel waar geen boten doorheen kunnen varen, is een nieuwe doorgang aangelegd. Deze doorgang onder de Parklaan-Spinhuiswal sluit aan op de Kerkstroom en maakt het mogelijk het succesvolle vaarroutesysteem op de pittoreske stadsgracht de Binnendieze uit te breiden en te optimaliseren. Bovendien zorgt het varen op de stadsgracht voor een bijzonder ruimtelijke beleving, namelijk varen binnen in de middeleeuwse stedelijke beslotenheid én buiten de vestingmuren in de openheid. Vanaf het nabijgelegen Bastion Oranje kunnen bezoekers het natuurgebied, het Bossche Broek, voorheen vrij schootsveld om de vijand te bestrijden, ervaren en bewonderen.

Tijdens de werkzaamheden werd een 16e eeuws poortje ontdekt in de 14e eeuwse stadsmuur. Deze zeer bijzondere archeologische vondst betekende een aanpassing in de plannen. Grenzend aan de nieuwe doorgang is een ondergrondse muurkamer gebouwd, waar bootpassagiers uitstappen en via het trapje naar boven wandelen, om daar door het 16e eeuwse poortje te lopen. Na deze bijzondere ondergrondse excursie wordt de boottocht vervolgd.

De nieuwe Kruisbroedershekel is één van de projecten die is uitgevoerd in het kader van de ontwikkeling van de Bossche vestingwerken. In eerste instantie stond alleen de noodzakelijke restauratie van grote delen van de vesting op het programma. Bij onderzoek naar de vereiste restauratie kwam naar voren dat de vesting volop mogelijkheden biedt om onderdeel te gaan uitmaken van de Bossche binnenstad. Dit gaat veel verder dan de cultuurhistorische betekenis van de monumentale infrastructuur van de vestingwerken, hoe belangrijk deze op zichzelf ook is. De ontwikkeling van de vestingwerken kan de identiteit van de stad versterken en de verblijfskwaliteit en de belevingswaarde voor de bezoeker, bewoner en toerist sterk verhogen.

Deel: ' Staatssecretaris Remkes opent deel vestingwerken Den Bosch '
Lees ook