Provincie Overijssel

Startschot voor Oost-Nederlandse cultuurproducties

Donderdag 27 maart 2003 zal de officiële opening van productiehuis Oost-Nederland (ON) plaatsvinden. Deze feestelijke opening in poppodium het Burgerweeshuis te Deventer, is het startschot voor een reeks nieuwe Oost-Nederlandse culturele producties, met popmuziek als uitgangspunt.

In deze producties worden uiteenlopende kunstvormen in nieuwe spannende combinaties samengebracht. Popmuziek fuseert met beeldende kunst, met film, nieuwe media, theater, enz. Productiehuis Oost-Nederland is het derde productiehuis van dit type in Nederland, na Paradiso-Melkweg Productiehuis en Muzieklab Brabant.

Popmuziek

Productiehuis Oost-Nederland (ON) initieert, stimuleert, produceert, presenteert en distribueert culturele projecten in Oost-Nederland, waarbij popmuziek het uitgangspunt is. De projecten worden gemaakt in samenwerking met Gelderse en Overijsselse muzikanten, DJ?s, VJ?s, componisten, dirigenten, regisseurs, choreografen, theatermakers, multimediaspecialisten, jonge en gevestigde kunstenaars.

De aandacht is voornamelijk gericht op de cross-over van disciplines, van mensen en ideeën, van amateurs en professionals. Doel van deze werkwijze is kruisbestuiving, confrontatie en vernieuwing.

Zeldzaam

Culturele producties die meerdere kunstdisciplines beslaan en op tournee gaan, zoals ?Lola Tanzt..!? in 2001, zijn in Oost-Nederland zeldzaam. Dit was dan ook de reden voor het oprichten van productiehuis Oost-Nederland. De meerwaarde van deze ?multidisciplinaire? producties zit onder andere in het brede publieksbereik.

De popmuziekfan staat naast de doorgewinterde schouwburgbezoeker en moderne dansliefhebber naar een voorstelling te kijken. Zo maken zij kennis met andere kunstvormen, die ze uit zichzelf waarschijnlijk niet direct zouden bezoeken. De koppeling met popmuziek, maakt het bovendien makkelijker om ook de jongere generatie bij andere vormen van kunst en cultuur te betrekken.

Cultuurmakers

Maar productiehuis Oost-Nederland is er niet alleen voor het publiek. De projecten zijn vaak (co-)producties met andere Overijsselse of Gelderse cultuurmakers, amateurs of professionals. De ideeën voor projecten komen dan ook vanuit alle hoeken van beide provincies, of worden geïnspireerd door het voorleggen van een opdracht of vraag vanuit het productiehuis Oost-Nederland.

Het productiehuis is de spin in het productieweb, de daadwerkelijke invulling van de projecten komt van de makers zelf.

Laboratorium

Naast de producties die op tournee gaan, maakt het productiehuis ook laboratoriumprojecten. Zoals de naam al doet vermoeden, staat binnen deze projecten het ?onderzoek? centraal. De laboratoriumprojecten stimuleren de ontwikkeling van veelbelovende (jonge) artiesten. In deze laboratoriumprojecten gaan zij op zoek naar nieuwe wegen en werken gezamenlijk aan de ontwikkeling van nieuwe muziek, nieuwe kunstvormen en nieuwe formules voor muziekprojecten.

Productiehuis Oost-Nederland werkt samen met de bestaande culturele instellingen in beide provincies. Zij betrekt de verschillende podia, cultuurcentra en festivals bij nieuwe producties. Op deze wijze ontstaat er een nieuwe samenwerking en uitwisseling van kennis tussen de cultuurmakers in het oosten. Het productiehuis wil zo een bijdrage leveren aan het verder zichtbaar maken van Oost-Nederland als culturele regio.

Meer informatie: Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl Bekijk ook de weblog op www.ONinternet.nl

Startschot voor Oost-Nederlandse cultuurproducties

College neemt boekgeschenk Atalanta niet terug

Hergebruik industrieel erfgoed slaat aan in Overijssel

CDA,PvdA en VVD onderhandelen verder over bestuursakkoord

Informatieavonden over asbestwegen

"Nieuw statenleden zijn persoonlijke vertegenwoordigers"

Stuurgroep positief over exploitatie regionaal bedrijventerrein in Twente

Acht partners lanceren unieke portal-site voor Overijssel

'Overijssel laat zich niet overrulen door het Rijk'

College kan Overijssel niet 'oorlogsvrij' verklaren

'Bazen van Overijssel' naar Hellendoorn

Deventer en Rijssen-Holten scoren met bestemmingsplan

Ank Bijleveld informateur provincie Overijssel

Spoorovergang bij Atalanta blijft open

Commissaris presenteert leidraad voor veiligheid

© 26-03-2003 Provincie Overijssel

Deel: ' Startschot voor Oost-Nederlandse cultuurproducties '
Lees ook