Dienstenbond CNV

SZW-beslissing maakt einde aan éénmansbezetting beveiliging AZCs 04-03-2003

Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) is op de vingers getikt door Staatssecretaris Rutte van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vanwege de bezuinigingen op de beveiliging van AZC-locaties. Hiermee lijken de éénmansbezettingen ten einde. Per 1 januari is door het COA flink het mes gezet in de beveiliging. Dit is een bezuinigingsoperatie met onacceptabele veiligheidsrisicos volgens de CNV Dienstenbond. Bestuurder Harry Gerding: De beslissing van de Staatssecretaris houdt in dat er twee beveiligers dienen te zijn op werkdagen tussen 17.00 en 08.30 uur en de hele dag op zaterdag, zondag en feestdagen. Wij zijn tevreden met dit besluit maar nu de uitvoering nog! Het COA kan hier niet meer omheen.

De CNV Dienstenbond had de Staatssecretaris dringend om een beslissing gevraagd omdat op veel AZCs sinds kort nog maar één beveiliger dienst doet in de nacht en weekeinden. CNV Dienstenbond-bestuurder Harry Gerding: Door de COA-bezuinigingen op de beveiliging sinds 1 januari zijn grote veiligheidsrisicos ontstaan. Niet alleen voor de beveiligers zelf, maar ook voor COA-personeel en de bewoners van de AZCs. We hebben ons hard gemaakt voor een dubbele bezetting in de nacht en weekeinden. Niet uit luxe maar uit lijfsbehoud. De lijst metgeweldsincidenten is al lang genoeg.

De beslissing van Staatssecretaris Rutte volgt op een procedure van twee jaar binnen SZW. In 2001 had de Arbeidsinspectie al een eis gesteld aan het COA om tot dubbele bezetting te komen. Gerding: COA heeft het twee jaren weten te rekken. Nu is het mooi geweest. Ik reken er op dat COA nu haar verantwoordelijkheid neemt en op de kortst mogelijke termijn tot aanpassing van de organisatie overgaat.

Voor nadere informatie:
Harry Gerding (bestuurder): 0235651052 of 0620471885. Rina van der Werf (persvoorlichter): 0235670605 of 0620005272.

Zoekwoorden:

Deel: ' SZW-beslissing maakt einde aan éénmansbezetting beveiliging AZC's '
Lees ook