Ingezonden persbericht

Armando Museum, 15-16 maart, Laatste weekend tentoonstelling Against Time Armando en zes Canadese kunstenaars.

In het weekend van 15 en 16 maart is de tentoonstelling Against Time, Armando en zes Canadese kunstenaars voor het laatst te zien in het Armando Museum. De tentoonstelling wordt op 16 maart afgesloten met een lezing van de Canadese dichter/essayist Serge Patrice Thibodeau om 11.00 uur en een rondleiding door de tentoonstelling door Petra Halkes, de Canadese co-conservator van de tentoonstelling om 14.30 uur. Lezing en rondleiding zijn gratis, wel museumentree (MJK gratis).

In de tentoonstelling Against Time exposeerden naast Armando; Isaac Applebaum, Susan Feindel, Adrian Göllner, Marie-Jeanne Musiol, Mary Riter Hamilton en Steve Topping. Het zijn kunstenaars van verschillende generaties die op uiteenlopende manieren het vervagen van herinneringen aan (oorlogs)geweld tegengaan, in kunstwerken die vooral het camoufleren van sporen en tekenen van geweld door de allesverwoestende aan de kaak stellen. Het werk van de Canadese kunstenaars was voor het eerst in Europa te zien. In het Armando Museum ging hun werk een dialoog aan met het werk van Armando en leidde tot nieuwe inzichten in zijn oeuvre en de thema's die eraan ten grondslag liggen.

16 Maart is de tentoonstelling voor het laatst te zien. Ter gelegenheid daarvan is er om 11.00 uur een lezing van de Canadese dichter/essayist Serge Patrice Thibodeau (1959). Thibodeau verblijft in het kader van een uitwisselingsprogramma tussen het Fonds voor de Letteren en Le Conseil des Arts et des Lettres du Québec in het Vertalershuis in Amsterdam. Thibodeau woont in Montréal maar is afkomstig uit Acadië (een oude Franse kolonie aan de Oostkust - nu Nouveau-Brunswick geheten). De Franstalige minderheid stamt af van de Fransen die in de 18e eeuw door de Britten zijn gedeporteerd naar Louisiana. Zijn bundel Nous, l'etranger (1995) gaat over dit voor velen onbekende drama uit de Canadese geschiedenis. Zijn werk waarvoor hij vele literaire prijzen ontving is elegisch en lyrisch.

Om 14.30 is er een bijzondere rondleiding door de tentoonstelling. De rondleiding wordt gegeven door de conservatoren Yvonne Ploum (Armando Museum) en Petra Halkes, Canadese zelfstandig conservator en kunstpubliciste. Petra Halkes was verantwoordelijk voor de keuze van de Canadese kunstenaars. Zij geeft een zeer persoonlijke kijk op de kunstenaars en hun werk.

De middag wordt omlijst met muziek (via CD) van de Canadese muzikant Rik Barron. Afkomstig uit New Foundland gaan zijn liederen over de harde strijd tegen wind, water en het leven van alledag.

Het bijwonen van de lezing en de rondleiding is gratis, er dient wel museumentree betaald te worden. MJK is gratis.


-- einde bericht --

Zoekwoorden:

Deel: ' Tentoonstelling Against Time Armando en Canadese kunstenaars in Arma.. '
Lees ook