Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale

Videogalerie De Beeldbank, Hal Hoofdgebouw
Open: di-vr van 11-18 uur

---

14 maart - 11 april: animatiefilms van Adriaan Lokman, Liesbeth Worm, Christa Moesker en Gerrit van Dijk

15 april - 16 mei: Exactitudes on screen van Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek

23 mei - 20 juni: Marina Abramovic | Ulay; een selectie


---

Videogalerie De Beeldbank, Hal Hoofdgebouw
Open: di-vr van 11-18 uur

---

14 maart - 11 april
Animatiefilm
Videokunst

(Op vrijdag 21 maart is de Beeldbank ivm werkzaamheden gesloten.)

Animatiefilm is bij uitstek het medium van de verbeelding van de beweging. Van 14 maart tot 11 april worden vier, in techniek heel verschillende, animatiefilms van Nederlandse kunstenaars vertoond.

Barcode van Adriaan Lokman.
Barcode is een roadmovie door een abstract landschap van licht en schaduw. De kunstenaar was al jaren gefascineerd door de mogelijkheid om met de computer werkelijkheden te construeren die in de realiteit niet te filmen zijn, met name door het gebruik van licht. Om licht uit te beelden heb je een voorwerp nodig waarop het schijnt. Lokman koos voor de meest simpele; een paaltje en een plat vlak.

Routine van Liesbeth Worm
In een reeks routines laat de film de eigenaardige kant zien van heel gewoon gedrag. In hokjes die werken als de kaders van een stripverhaal,
schuiven 17 korte dagelijkse handelingen voorbij, met een plastic handschoen als acteur. De afwashandschoen slaapt, eet, schenkt zichzelf
een kop koffie in en rookt menige sigaret.

Sientje van Christa Moesker
Sientje is een meisje dat verschrikkelijk boos is na een ruzie met haar
ouders. Niets in haar slaapkamer is veilig. Deze animatie ontving onder
meer een Gouden Kalf tijdens het Nederlands Film Festival.
---

Videogalerie De Beeldbank, Hal Hoofdgebouw
Open: di-vr van 11-18 uur

---

15 april - 16 mei
Videokunst
Exactitudes on screen
Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek
Videokunst

Interactieve presentatie van de 58 reeksen foto's over opvallende kledingcodes van diverse groepen in Rotterdam, Peking en Rio de Janeiro.
Exactitudes, de samentrekking van exact en attitudes, is de naam van het project waaraan fotograaf Ari Versluis en stiliste Ellie Uyttenbroek sinds 1994 werken. De aanpak is steeds dezelfde: tegen een neutrale witte achtergrond nemen twaalf individuen uit een zelfde groep dezelfde houding aan. Samen vertegenwoordigen ze een opvallende of minder opvallende stroming of opvatting binnen hun cultuur, die zichtbaar wordt in het straatbeeld.
Exactitudes is al meerdere keren internationaal met veel succes gexposeerd, onder andere in de Kunsthal in Rotterdam (1998).
---

Videogalerie De Beeldbank, Hal Hoofdgebouw
Open: di-vr van 11-18 uur

---

23 mei - 20 juni
Videokunst
Marina Abramovic | Ulay; een selectie
Videokunst

Ulay en Marina Abramovic spelen een uiterst belangrijke rol in de geschiedenis van de Europese performance. De tumultueuze performances die ze in de eerste helft van hun samenwerking maken, worden gekenmerkt door heftige
confrontaties waarin ze de grenzen van elkaars lichamelijke en geestelijke uithoudingsvermogen verkennen.

Deze performances van 1976 tot 1980 vormen samen de Relation Works. Het credo van de Relation Works was NO REHEARSAL, NO PREDICTED END, NO REPITITION. Zo botsen ze in de performance 'Relation in space' (1976) net zo lang tegen elkaar op totdat ze er uitgeput bij neer vallen. Een jaar later maken ze 'Light / Dark' (1977) waarin ze elkaar met de vlakke hand in het gezicht slaan totdat een van hen stopt. In de loop van de tijd is hun werk minder heftig geworden, al bleef het aftasten van grenzen door het tarten van hun eigen en elkaars incasserings- en uithoudingsvermogen een centraal thema. Ook het lichaam is hun belangrijkste materiaal gebleven.

Een groot aantal performances van Ulay en Abramovic zijn op video of film vastgelegd. In de Beeldbank is nu een selectie te zien uit De Relation Works.

---

Videogalerie De Beeldbank, Hal Hoofdgebouw
Open: di-vr van 11-18 uur

---

Deel: ' Videogalerie De Beeldbank in Eindhoven '
Lees ook