Gemeente Leeuwarden

Vosseparkwijk haalt weddenschap om energiebesparing

Een jaar geleden zijn de bewoners van de Leeuwarder Vosseparkwijk een weddenschap aangegaan met de gemeente en het energiebedrijf Essent. Als de Vosseparkwijk er in zou slagen om een reductie van 10% van de CO2-uitstoot te realiseren, zou de gemeente 25 zonnepanelen beschikbaar stellen voor een wijkgebouw. Om deze reductie te meten, is een speciale puntentabel ontwikkeld. Er waren bijvoorbeeld punten te verdienen voor het plaatsen van zonneboilers- of panelen, over te stappen op groene stroom, isolatiemaatregelen te nemen of energiezuinige apparaten aan te schaffen. Bij een score van 10.000 punten was de weddenschap gewonnen.

De inwoners van de Vosseparkwijk zijn buitengewoon energiek met de weddenschap bezig geweest: zo hebben 100 bewoners hebben de club 100Vold! (Vosseparkers ontwikkelen Leeuwarden Duurzaam) opgericht, waarin zij besparingstips uitwisselden en waarin de deelnemers heel bewust naarhun eigen energiegebruik en van hun huisgenoten keken. Een van de leden van 100Vold! heeft hiermee een besparing van 50% weten te realiseren. Ook de scholen hebben actief meegedaan, dit leidde voor de Wilhelminaschool tot een vermindering van het energiegebruik van liefst 41%! In de laatste maand zijn 50 Vosseparkers vrijwillig huis-aan-huis bij hun buurtgenoten langsgegaan om hen te wijzen op de mogelijkheden.

Door al deze particuliere inspanningen in de wijk is het de Vosseparkers gelukt om de weddenschap te winnen! Dit werddonderdagavond 27 maart bekend tijdens de wijkavond. Wethouder van Milieu Hetty Hafkamp stelde zonnepanelen beschikbaar stellen en de heer Schipbouwer van energiebedrijf Essent overhandigde een cheque aan de wijkvereniging.

[s?leeuwarden.gemeente_leeuwarden_actueel.inleiding.inwoners_leeuwarde r_vosseparkwijk_halen_enorm_succes_in_weddenschap_om_energiebesparing]

Zoekwoorden:

Deel: ' Vosseparkwijk Leeuwarden haalt weddenschap om energiebesparing '
Lees ook