Ingezonden persbericht

VRT INTEGREERT OPSLAGOMGEVING IN IP-NETWERK MET CISCO APPARATUUR

Geïntegreerd netwerk voor toepassingen en gegevensopslag van beeld- en productiemateriaal gebaseerd op Cisco MDS 9000 opslagswitches

CeBIT, Hannover (D), Brussel, 12 maart 2003 -- Cisco Systems heeft aan de Vlaamse Radio- en Televisieomroep (VRT) switches voor opslagnetwerken (SAN's) uit het Cisco MDS 9000-gamma geleverd. Daarmee heeft de openbare omroep in België zijn opslagomgeving voor beeld- en geluidsmateriaal mee opgenomen in het bestaande IP-datanetwerk.

De VRT moet elke dag een zo groot mogelijk aantal kijkers en luisteraars bereiken met een gevarieerd aanbod van kwaliteitsprogramma's. Tegelijk dient de omroep een voortrekkersrol te spelen in de verdere digitalisering van radio en televisie. Daartoe steunt de VRT op een doordacht uitgebouwde informatica- en netwerkinfrastructuur. Die laat hen toe om de uitzendplanning volledig te automatiseren en grote hoeveelheden beeld- en geluidsmateriaal digitaal ter beschikking te stellen aan programmamakers, externe productiehuizen, kijkers en luisteraars.

"We hebben besloten om geen tweede Fibre Channel-netwerk uit te bouwen tussen onze opslagsystemen en het servernetwerk", aldus Luc Andries, ICT-architect bij VRT. "Cisco heeft ons al vroeg betrokken bij de ontwikkeling van hun iSCSI- en Fibre Channel-producten. We hebben daaraan meegewerkt vanwege Cisco's knowhow in netwerken. Met de technologie van Cisco kunnen we ons data- en opslagnetwerk samenbrengen."

Voor de uitvoering van dit project gebruikt de VRT Cisco MDS 9509 Fibre Channel switches met IP-modules. De Cisco MDS-toestellen worden opgenomen in het IP-netwerk en zorgen via het iSCSI-transportprotocol voor de verbinding naar de onderliggende opslagomgeving. De IP-modules van de MDS-opslagswitches ondersteunen ook het FCIP-protocol (Fibre Channel over IP), waarmee apart opgestelde Fibre Channel-opslagsystemen toch via het IP-netwerk met elkaar verbonden kunnen worden. Naast de Cisco MDS 9509 opslagswitches met ingebouwde IP-modules, installeerde de VRT ook Cisco SN 5428 opslagrouters.

De VRT heeft zo kosten vermeden omdat het geen secundair Fiber Channel-netwerk heeft moeten bouwen. Ook hoefden de vele servers niet te worden uitgerust met een Fiber Channel-netwerkkaart en kunnen de Ethernet-kaarten ervan gebruikt worden om de verbinding naar de opslagomgeving te realiseren. En omdat het IT-team maar één netwerk moet beheren, blijven ook die lange termijnkosten beter onder controle.

Via Cisco's MDS-opslagwitches kan het opslagnetwerk gestuurd worden met opdrachten vanuit de IP-wereld, wat het beheer ervan vereenvoudigt. Omdat de VRT van plan is om opnamemateriaal rechtstreeks vanuit de opslagomgeving op webservers te plaatsen, is de afscherming van andere toepassingen van belang. De scheiding tussen iSCSI en Fibre Channel levert die noodzakelijke veiligheid.

"Met haar keuze voor de Cisco MDS 9509 opslagswitches, bewijst de VRT hoe met nieuwe technologieën --zoals het samenbrengen van iSCSI en Fibre Channel, opslagarchitecturen kunnen gebouwd worden die op een kostenbewuste manier een gemakkelijke toegang bieden tot gearchiveerde gegevens", besluit Yves Mertens, directeur bij Cisco BeLux.

Over Cisco Systems
Cisco Systems Inc. (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor Internet. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Jose, Californië. In Nederland is Cisco gevestigd in Amsterdam. Cisco heeft ongeveer 35.000 werknemers en realiseerde in boekjaar 2002 een totale omzet van 18,9 miljard dollar. Cisco Systems International BV, eigendom van Cisco Systems Inc., is de leverancier voor Cisco apparatuur in Europa. Nieuws en informatie is beschikbaar via http://www.cisco.nl.

Cisco, Cisco IOS, Cisco Systems en het Cisco Systems logo zijn geregistreerde handelsmerken van Cisco Systems inc. en/of haar werkmaatschappijen in de Verenigde Staten en andere landen. Alle andere handelsmerken bedoeld in dit document zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaren.

###

Deel: ' Vrt integreert opslagomgeving in ip-netwerk met cisco apparatuur '
Lees ook