Feedback
Kan drinkwater kankerverwekkend zijn? .

27 September, 2017

Beschikbaar budget: € 0,00 van € 3.000,00
Jan Halkes

heeft deze pitch aangemaakt:

Jan Halkes

Volgens dit bericht is het drinkwater in Nederland vervuild met asbest. In Nederland ligt nog meer dan 30.000 kilometer betonnen waterleiding van asbestcement onder de grond. De drinkwaterbedrijven ruimen de leidingen maar langzaam op want dat kost een fortuin door alle verplichte voorzorgsmaatregelen die moeten voorkomen dat de asbestvezels in de lucht terecht komen. Maar komen die vezels dan niet in het drinkwater terecht en hoe gevaarlijk is dat dan?

Volgens dit bericht is het drinkwater in Nederland vervuild met asbest. In Nederland ligt nog meer dan 30.000 kilometer betonnen waterleiding van asbestcement onder de grond. De drinkwaterbedrijven ruimen de leidingen maar langzaam op want dat kost een fortuin door alle verplichte voorzorgsmaatregelen die moeten voorkomen dat de asbestvezels in de lucht terecht komen. Maar komen die vezels dan niet in het drinkwater terecht en hoe gevaarlijk is dat dan?

Nieuwsbank wil uitzoeken of er inderdaad sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid. De drinkwaterbedrijven verwijzen naar een rapport van de Wereld GezondheidsOrganisatie (WHO) uit 2003 waarin geconcludeerd wordt dat asbestvezels in drinkwater geen kwaad kunnen. De veronderstelling is dat asbest alleen kankerverwekkend is wanneer het wordt ingeademd. Medische onderzoekers zetten daar wel steeds meer vraagtekens bij. Maar volgens een onderzoeksrapport uit 2001 komen er verwaarloosbaar weinig asbestvezels in het drinkwater terecht. Bovendien is het dan nog zo dat asbestvezels toch al alom aanwezig zijn. Of je er daadwerkelijk kanker van krijgt is ook afhankelijk van andere factoren. Roken bijvoorbeeld. Nieuwsbank wil onderzoeken in hoeverre de alarmerende toon op de website van De Lange Mars terecht is. We bekijken rapporten van onderzoeksinstituten op het gebied van water en gezondheidszorg en we interviewen de belangrijkste deskundigen. 

Donatiebedrag Donateur

Op de hoogte blijven van wat er speelt op Nieuwsbank.nl?? Blijf op de hoogte

Reageer op dit bericht

0 Reacties

Deze website is nog in testfase. Opmerkingen zijn welkom. Klik hier.